American Mathematics Competition 8 - 2017

Join Trial or Access Free Resources

Question 1 :

Which of the following values is largest?
(A) $2+0+1+7$
(B) $2 \times 0+1+7$
(C) $2+0 \times 1+7$
(D) $2+0+1 \times 7$
(E) $2 \times 0 \times 1 \times 7$

Answer 1 :

(A) $2+0+1+7$

Question 2 :

Alicia, Brenda, and Colby were the candidates in a recent election for student president. The pie chart below shows how the votes were distributed among the three candidates. If Brenda received 36 votes, then how many votes were cast all together?

(A) 70
(B) 84
(C) 100
(D) 106
(E) 120

Answer 2 :

(E) 120

Question 3 :

What is the value of the expression $\sqrt{16 \sqrt{8 \sqrt{4}}}$ ?
(A) 4
(B) $4 \sqrt{2}$
(C) 8
(D) $8 \sqrt{2}$
(E) 16

Answer 3 :

(C) 8

Question 4 :

When 0.000315 is multiplied by $7,928,564$ the product is closest to which of the following?
(A) 210
(B) 240
(C) 2100
(D) 2400
(E) 24000

Answer 4 :

(D) 2400

Question 5 :

What is the value of the expression $\frac{1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5 \cdot 6 \cdot 7 \cdot 8}{1+2+3+4+5+6+7+8} ?$
(A) 1020
(B) 1120
(C) 1220
(D) 2240
(E) 3360

Answer 5 :

(B) 1120

Question 6 :

If the degree measures of the angles of a triangle are in the ratio $3: 3: 4$, what is the degree measure of the largest angle of the triangle?
(A) 18
(B) 36
(C) 60
(D) 72
(E) 90

Answer 6 :

(D) 72

Question 7 :

Let $Z$ be a 6-digit positive integer, such as 247247, whose first three digits are the same as its last three digits taken in the same order. Which of the following numbers must also be a factor of $Z$ ?
(A) 11
(B) 19
(C) 101
(D) 111
(E) 1111

Answer 7 :

(A) 11

Question 8 :

Malcolm wants to visit Isabella after school today and knows the street where she lives but doesn't know her house number. She tells him, "My house number has two digits, and exactly three of the following four statements about it are true."
(1) It is prime.
(2) It is even.
(3) It is divisible by 7 .
(4) One of its digits is 9 .

This information allows Malcolm to determine Isabella's house number. What is its units digit?
(A) 4
(B) 6
(C) 7
(D) 8
(E) 9

Answer 8 :

(D) 8

Question 9 :

All of Marcy's marbles are blue, red, green, or yellow. One third of her marbles are blue, one fourth of them are red, and six of them are green. What is the smallest number of yellow marbles that Marcy could have?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5

Answer 9 :

(D) 4

Question 10 :

A box contains five cards, numbered $1,2,3,4$, and 5 . Three cards are selected randomly without replacement from the box. What is the probability that 4 is the largest value selected?
(A) $\frac{1}{10}$
(B) $\frac{1}{5}$
(C) $\frac{3}{10}$
(D) $\frac{2}{5}$
(E) $\frac{1}{2}$

Answer 10 :

(C) $\frac{3}{10}$

Question 11 :

A square-shaped floor is covered with congruent square tiles. If the total number of tiles that lie on the two diagonals is 37 , how many tiles cover the floor?
(A) 148
(B) 324
(C) 361
(D) 1296
(E) 1369

Answer 11 :

(C) 361

Question 12 :

The smallest positive integer greater than 1 that leaves a remainder of 1 when divided by 4,5 , and 6 lies between which of the following pairs of numbers?
(A) 2 and 19
(B) 20 and 39
(C) 40 and 59
(D) 60 and 79
(E) 80 and 124

Answer 12 :

(D) 60 and 79

Question 13 :

Peter, Emma, and Kyler played chess with each other. Peter won 4 games and lost 2 games. Emma won 3 games and lost 3 games. If Kyler lost 3 games, how many games did he win?
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3
(E) 4

Answer 13 :

(B) 1

Question 14 :

Chloe and Zoe are both students in Ms. Demeanor's math class. Last night, they each solved half of the problems in their homework assignment alone and then solved the other half together. Chloe had correct answers to only $80 \%$ of the problems she solved alone, but overall $88 \%$ of her answers were correct. Zoe had correct answers to $90 \%$ of the problems she solved alone. What was Zoe's overall percentage of correct answers?
(A) 89
(B) 92
(C) 93
(D) 96
(E) 98

Answer 14 :

(C) 93

Question 15 :

In the arrangement of letters and numerals below, by how many different paths can one spell AMC8? Beginning at the A in the middle, a path only allows moves from one letter to an adjacent (above, below, left, or right, but not diagonal) letter. One example of such a path is traced in the picture.

(A) 8
(B) 9
(C) 12
(D) 24
(E) 36

Answer 15 :

(D) 24

Question 16 :

In the figure below, choose point $D$ on $\overline{B C}$ so that $\triangle A C D$ and $\triangle A B D$ have equal perimeters. What is the area of $\triangle A B D$ ?

(A) $\frac{3}{4}$
(B) $\frac{3}{2}$
(C) 2
(D) $\frac{12}{5}$
(E) $\frac{5}{2}$

Answer 16 :

(D) $\frac{12}{5}$

Question 17 :

Starting with some gold coins and some empty treasure chests, I tried to put 9 gold coins in each treasure chest, but that left 2 treasure chests empty. So instead I put 6 gold coins in each treasure chest, but then I had 3 gold coins left over. How many gold coins did I have?
(A) 9
(B) 27
(C) 45
(D) 63
(E) 81

Answer 17 :

(C) 45

Question 18 :

In the non-convex quadrilateral $A B C D$ shown below, $\angle B C D$ is a right angle, $A B=12, B C=4, C D=3$, and $A D=13$. What is the area of quadrilateral $A B C D$ ?

(A) 12
(B) 24
(C) 26
(D) 30
(E) 36

Answer 18 :

(B) 24

Question 19 :

For any positive integer $M$, the notation $M$ ! denotes the product of the integers 1 through $M$. What is the largest integer $n$ for which $5^n$ is a factor of the sum $98!+99!+100$ ! ?
(A) 23
(B) 24
(C) 25
(D) 26
(E) 27

Answer 19 :

(D) 26

Question 20 :

An integer between 1000 and 9999, inclusive, is chosen at random. What is the probability that it is an odd integer whose digits are all distinct?
(A) $\frac{14}{75}$
(B) $\frac{56}{225}$
(C) $\frac{107}{400}$
(D) $\frac{7}{25}$
(E) $\frac{9}{25}$

Answer 20 :

(B) $\frac{56}{225}$

Question 21 :

Suppose $a, b$, and $c$ are nonzero real numbers, and $a+b+c=0$. What are the possible value(s) for $\frac{a}{|a|}+\frac{b}{|b|}+\frac{c}{|c|}+\frac{a b c}{|a b c|}$ ?
(A) 0
(B) 1 and - 1
(C) 2 and -2
(D) 0,2 , and -2
(E) 0,1 , and -1

Answer 21 :

(A) 0

Question 22 :

In the right triangle $A B C, A C=12, B C=5$, and angle $C$ is a right angle. A semicircle is inscribed in the triangle as shown. What is the radius of the semicircle?

(A) $\frac{7}{6}$
(B) $\frac{13}{5}$
(C) $\frac{59}{18}$
(D) $\frac{10}{3}$
(E) $\frac{60}{13}$

Answer 22 :

(D) $\frac{10}{3}$

Question 23 :

Each day for four days, Linda traveled for one hour at a speed that resulted in her traveling one mile in an integer number of minutes. Each day after the first, her speed decreased so that the number of minutes to travel one mile increased by 5 minutes over the preceding day. Each of the four days, her distance traveled was also an integer number of miles. What was the total number of miles for the four trips?
(A) 10
(B) 15
(C) 25
(D) 50
(E) 82

Answer 23 :

(C) 25

Question 24 :

Mrs. Sanders has three grandchildren, who call her regularly. One calls her every three days, one calls her every four days, and one calls her every five days. All three called her on December 31, 2016. On how many days during the next year did she not receive a phone call from any of her grandchildren?
(A) 78
(B) 80
(C) 144
(D) 146
(E) 152

Answer 24 :

(D) 146

Question 25 :

In the figure shown, $\overline{U S}$ and $\overline{U T}$ are line segments each of length 2 , and $m \angle T U S=60^{\circ}$. Arcs $\overparen{\mathrm{TR}}$ and $\overparen{\mathrm{SR}}$ are each one-sixth of a circle with radius 2 . What is the area of the region shown?

(A) $3 \sqrt{3}-\pi$
(B) $4 \sqrt{3}-\frac{4 \pi}{3}$
(C) $2 \sqrt{3}$
(D) $4 \sqrt{3}-\frac{2 \pi}{3}$
(E) $4+\frac{4 \pi}{3}$

Answer 25 :

(B) $4 \sqrt{3}-\frac{4 \pi}{3}$

More Posts
A Major Milestone in Young Research: Aaditya Punatar and Muskan Sadana Publish in JEI

A Major Milestone in Young Research: Aaditya Punatar and Muskan Sadana Publish in JEI

October 11, 2026

Publishing original scientific research in a peer-reviewed journal is an achievement many scholars work toward for years. Achieving this feat early in one's academic journey requires exceptional intellectual rigor, creativity, and persistence. Aaditya Punatar and Muskan Sadana have reached this remarkable milestone, successfully publishing their collaborative research paper in the prestigious Journal of Emerging Investigators […]

Read More
Prishaa Shrimali Named Grand Finalist at Regeneron ISEF 2026 for Quantum-Powered Urban Planning Research

Prishaa Shrimali Named Grand Finalist at Regeneron ISEF 2026 for Quantum-Powered Urban Planning Research

October 6, 2026

Her project on quantum-accelerated Steiner trees for 15-minute cities earned a place among the finalists at the world's largest pre-college STEM competition. Prishaa Shrimali of Marymount School of New York, was selected as a Grand Finalist at the 2026 Regeneron International Science and Engineering Fair (ISEF) in Phoenix, Arizona. Her project was Optimizing Urban Accessibility: […]

Read More
ISI M.Stat Entrance Success Story 2026

ISI M.Stat Entrance Success Story 2026

June 27, 2026

In 2026, the following Cheenta students have been successful for Indian Statistical Institute's M.Stat Entrance. They ranked within the first 50 in the entire country in these entrances. I.S.I. M.Stat Entrance

Read More
ISI B.Stat-B.Math and CMI BSc. Math Entrance Success Story 2026

ISI B.Stat-B.Math and CMI BSc. Math Entrance Success Story 2026

In 2026, the following Cheenta students have been successful for Indian Statistical Institute's B.Stat Entrance and Chennai Mathematical Institute's B.Sc. Math Entrance. They ranked within the first 200 in the entire country in these entrances. Most of these students attended the problem solving workshops regularly, which happen 5 days every week. CMI B.Sc. Math Entrance […]

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2010 - 2025, Cheenta Academy. All rights reserved.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram