American Mathematics Competition - 2016

Join Trial or Access Free Resources

Question 1 :

The longest professional tennis match ever played lasted a total of 11 hours and 5 minutes. How many minutes was this?
(A) 605
(B) 655
(C) 665
(D) 1005
(E) 1105

Answer 1 :

(C) 665

Question 2 :

In rectangle $A B C D, A B=6$ and $A D=8$. Point $M$ is the midpoint of $\overline{A D}$. What is the area of $\triangle A M C$ ?

(A) 12
(B) 15
(C) 18
(D) 20
(E) 24

Answer 2 :

(A) 12

Question 3 :

Four students take an exam. Three of their scores are 70,80 , and 90 . If the average of their four scores is 70 , then what is the remaining score?
(A) 40
(B) 50
(C) 55
(D) 60
(E) 70

Answer 3 :

(A) 40

Question 4 :

When Cheenu was a boy, he could run 15 miles in 3 hours and 30 minutes. As an old man, he can now walk 10 miles in 4 hours. How many minutes longer does it take for him to walk a mile now compared to when he was a boy?
(A) 6
(B) 10
(C) 15
(D) 18
(E) 30

Answer 4 :

(B) 10

Question 5 :

The number $N$ is a two-digit number.

  • When $N$ is divided by 9 , the remainder is 1 .
  • When $N$ is divided by 10 , the remainder is 3 .

What is the remainder when $N$ is divided by 11 ?
(A) 0
(B) 2
(C) 4
(D) 5
(E) 7

Answer 5 :

(E) 7

Question 6 :

The following bar graph represents the length (in letters) of the names of 19 people. What is the median length of these names?

(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6
(E) 7

Answer 6 :

(B) 4

Question 7 :

Which of the following numbers is not a perfect square?
(A) $1^{2016}$
(B) $2^{2017}$
(C) $3^{2018}$
(D) $4^{2019}$
(E) $5^{2020}$

Answer 7 :

(B) $2^{2017}$

Question 8 :

Find the value of the expression

$$
100-98+96-94+92-90+\cdots+8-6+4-2 .
$$

(A) 20
(B) 40
(C) 50
(D) 80
(E) 100

Answer 8 :

(C) 50

Question 9 :

What is the sum of the distinct prime integer divisors of $2016 ?$
(A) 9
(B) 12
(C) 16
(D) 49
(E) 63

Answer 9 :

(B) 12

Question 10 :

Suppose that $a * b$ means $3 a-b$. What is the value of $x$ if

$$
2 *(5 * x)=1
$$

(A) $\frac{1}{10}$
(B) 2
(C) $\frac{10}{3}$
(D) 10
(E) 14

Answer 10 :

(D) 10

Question 11 :

Determine how many two-digit numbers satisfy the following property: when the number is added to the number obtained by reversing its digits, the sum is 132 .
(A) 5
(B) 7
(C) 9
(D) 11
(E) 12

Answer 11 :

(B) 7

Question 12 :

Jefferson Middle School has the same number of boys and girls. $\frac{3}{4}$ of the girls and $\frac{2}{3}$ of the boys went on a field trip. What fraction of the students on the field trip were girls?
(A) $\frac{1}{2}$
(B) $\frac{9}{17}$
(C) $\frac{7}{13}$
(D) $\frac{2}{3}$
(E) $\frac{14}{15}$

Answer 12 :

(B) $\frac{9}{17}$

Question 13 :

Two different numbers are randomly selected from the set ${-2,-1,0,3,4,5}$ and multiplied together. What is the probability that the product is 0 ?
(A) $\frac{1}{6}$
(B) $\frac{1}{5}$
(C) $\frac{1}{4}$
(D) $\frac{1}{3}$
(E) $\frac{1}{2}$

Answer 13 :

(D) $\frac{1}{3}$

Question 14 :

Karl's car uses a gallon of gas every 35 miles, and his gas tank holds 14 gallons when it is full. One day, Karl started with a full tank of gas, drove 350 miles, bought 8 gallons of gas, and continued driving to his destination. When he arrived, his gas tank was half full. How many miles did Karl drive that day?
(A) 525
(B) 560
(C) 595
(D) 665
(E) 735

Answer 14 :

(A) 525

Question 15 :

What is the largest power of 2 that is a divisor of $13^4-11^4 ?$
(A) 8
(B) 16
(C) 32
(D) 64
(E) 128

Answer 15 :

(C) 32

Question 16 :

Annie and Bonnie are running laps around a 400 -meter oval track. They started together, but Annie has pulled ahead, because she runs $25 \%$ faster than Bonnie. How many laps will Annie have run when she first passes Bonnie?
(A) $1 \frac{1}{4}$
(B) $3 \frac{1}{3}$
(C) 4
(D) 5
(E) 25

Answer 16 :

(D) 5

Question 17 :

An ATM password at Fred's Bank is composed of four digits from 0 to 9 , with repeated digits allowable. If no password may begin with the sequence $9,1,1$, then how many passwords are possible?
(A) 30
(B) 7290
(C) 9000
(D) 9990
(E) 9999

Answer 17 :

(D) 9990

Question 18 :

In an All-Area track meet, 216 sprinters enter a 100 - meter dash competition. The track has 6 lanes, so only 6 sprinters can compete at a time. At the end of each race, the five non-winners are eliminated, and the winner will compete again in a later race. How many races are needed to determine the champion sprinter?
(A) 36
(B) 42
(C) 43
(D) 60
(E) 72

Answer 18 :

(C) 43

Question 19 :

The sum of 25 consecutive even integers is 10,000 . What is the largest of these 25 consecutive integers?
(A) 360
(B) 388
(C) 412
(D) 416
(E) 424

Answer 19 :

(E) 424

Question 20 :

The least common multiple of $a$ and $b$ is 12 , and the least common multiple of $b$ and $c$ is 15 . What is the least possible value of the least common multiple of $a$ and $c$ ?
(A) 20
(B) 30
(C) 60
(D) 120
(E) 180

Answer 20 :

(A) 20

Question 21 :

A top hat contains 3 red chips and 2 green chips. Chips are drawn randomly, one at a time without replacement, until all 3 of the reds are drawn or until both green chips are drawn. What is the probability that the 3 reds are drawn?
(A) $\frac{3}{10}$
(B) $\frac{2}{5}$
(C) $\frac{1}{2}$
(D) $\frac{3}{5}$
(E) $\frac{7}{10}$

Answer 21 :

(B) $\frac{2}{5}$

Question 22 :

Rectangle $D E F A$ below is a $3 \times 4$ rectangle with $D C=C B=B A=1$. The area of the "bat wings" (shaded area) is

Answer 22 :

(C) 3

Question 23 :

Two congruent circles centered at points $A$ and $B$ each pass through the other circle's center. The line containing both $A$ and $B$ is extended to intersect the circles at points $C$ and $D$. The circles intersect at two points, one of which is $E$. What is the degree measure of $\angle C E D$ ?
(A) 90
(B) 105
(C) 120
(D) 135
(E) 150

Answer 23 :

(C) 120

Question 24 :

The digits $1,2,3,4$, and 5 are each used once to write a five-digit number $P Q R S T$. The three-digit number $P Q R$ is divisible by 4 , the threedigit number $Q R S$ is divisible by 5 , and the three-digit number $R S T$ is divisible by 3 . What is $P$ ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5

Answer 24 :

(A) 1

Question 25 :

A semicircle is inscribed in an isosceles triangle with base 16 and height 15 so that the diameter of the semicircle is contained in the base of the triangle as shown. What is the radius of the semicircle?

Answer 25 :

More Posts
A Major Milestone in Young Research: Aaditya Punatar and Muskan Sadana Publish in JEI

A Major Milestone in Young Research: Aaditya Punatar and Muskan Sadana Publish in JEI

October 11, 2026

Publishing original scientific research in a peer-reviewed journal is an achievement many scholars work toward for years. Achieving this feat early in one's academic journey requires exceptional intellectual rigor, creativity, and persistence. Aaditya Punatar and Muskan Sadana have reached this remarkable milestone, successfully publishing their collaborative research paper in the prestigious Journal of Emerging Investigators […]

Read More
Prishaa Shrimali Named Grand Finalist at Regeneron ISEF 2026 for Quantum-Powered Urban Planning Research

Prishaa Shrimali Named Grand Finalist at Regeneron ISEF 2026 for Quantum-Powered Urban Planning Research

October 6, 2026

Her project on quantum-accelerated Steiner trees for 15-minute cities earned a place among the finalists at the world's largest pre-college STEM competition. Prishaa Shrimali of Marymount School of New York, was selected as a Grand Finalist at the 2026 Regeneron International Science and Engineering Fair (ISEF) in Phoenix, Arizona. Her project was Optimizing Urban Accessibility: […]

Read More
ISI M.Stat Entrance Success Story 2026

ISI M.Stat Entrance Success Story 2026

June 27, 2026

In 2026, the following Cheenta students have been successful for Indian Statistical Institute's M.Stat Entrance. They ranked within the first 50 in the entire country in these entrances. I.S.I. M.Stat Entrance

Read More
ISI B.Stat-B.Math and CMI BSc. Math Entrance Success Story 2026

ISI B.Stat-B.Math and CMI BSc. Math Entrance Success Story 2026

In 2026, the following Cheenta students have been successful for Indian Statistical Institute's B.Stat Entrance and Chennai Mathematical Institute's B.Sc. Math Entrance. They ranked within the first 200 in the entire country in these entrances. Most of these students attended the problem solving workshops regularly, which happen 5 days every week. CMI B.Sc. Math Entrance […]

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2010 - 2025, Cheenta Academy. All rights reserved.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram