The Exaggerated Triangle Inequality

Join Trial or Access Free Resources

Triangle Inequality is an exaggerated version of the Basic Idea of the Euclidean Plane, something we follow every day in our lives -

The shortest distance between two points is the straight-line distance between the two points.

It tells you, if you move from A to B via another point P, then the distance of travel will be larger than traveling along AB.

But, we can play with and nurture this idea to solve interesting puzzles. Let's do some Triangle inequality Problems and Solutions. A single diagram is sufficient for the arguments.

Excited right? Let's explore!

Problem 1:

A, B, C, D are four points. Find a point P such that PA + PB + PC + PD is minimum.

Solution:

ABCD is rotated and translated in such a way ABCD -> CEFG, and A, C, and F lie on a straight line. H -> I.

Now, observe, that HA + HB + HC + HD = AH + HC + CI + IF, which is minimized if H lies on AC and I lies on CF. I lie on CF is the same as H lies on BD. So, it is minimized if H lies on AC and BD both, which is the intersection point of the diagonal.

Problem 2:

A is a line. L and M are two points in the same plane on the opposite side of the line. Find a point N on A such that NL + NM is minimum.

Solution:

LO + OM is minimized if L, O, M lie on a straight line. Therefore, N is the required point.

Problem 3:

A is a line. L and M are two points in the same plane on the same side of the line. Find a point N on A such that NL + NM is minimum.

Solution:

M' is the reflected point of M along line A (JK). Hence, NM' = NM. Hence, LO + OM = LO + OM'. Hence, it is minimized if L, O, M' lie on a straight line. Therefore, N is the required point.

Problem 4:

A is a line. L and M are two points in the same plane on the same side of the line. Find a point P on A such that |PL - PM| is minimum.

Solution:

LP = PM. Just draw the perpendicular bisector of LM, and see its intersection with line A(JK).

Problem 5:

A is a line. L and M are two points in the same plane on the opposite side of the line. Find a point P on A such that |PL - PM| is minimum.

Solution:

LP = PM. Just draw the perpendicular bisector of LM, and see its intersection with line A(JK).

Problem 6:

A is a line. L and M are two points in the same plane on the same side of the line. Find a point O on A such that |OL - OM| is maximum.

Solution:

Observe that |LP-PM| \( \leq \) LM. Hence, it's maximum value is AB. This occurs for the position O, when O, L, and M lie on a straight line. O is the intersection of the line LM and JK (Line A).

Problem 7:

A is a line. L and M are two points in the same plane on the opposite side of the line. Find a point O on A such that |OL - OM| is maximum.

Solution:

Observe that |LP-PM|\(\leq\) LM. Hence, its maximum value is AB. This occurs for the position O when O, L, and M lie in a straight line. O is the intersection of the line LM and JK (Line A).

Problem 8:

An ant is caught on one corner of a cuboid with sides l, b, and h. It wants to reach the diagonally opposite corner, However, the ant can perform a walk only along with the faces of the cuboid. What is the least amount of distance that the ant needs to walk to reach the other corner?

Solution:

triangle inequality solution
Just open the cube up. You will find the minimum length path just along the straight line.
Source of the Diagram: Math Stack Exchange

More, similar problems to come. Stay tuned!

More Posts
ISI M.Stat Entrance Success Story 2026

ISI M.Stat Entrance Success Story 2026

June 27, 2026

In 2026, the following Cheenta students have been successful for Indian Statistical Institute's M.Stat Entrance. They ranked within the first 50 in the entire country in these entrances. I.S.I. M.Stat Entrance

Read More
ISI B.Stat-B.Math and CMI BSc. Math Entrance Success Story 2026

ISI B.Stat-B.Math and CMI BSc. Math Entrance Success Story 2026

In 2026, the following Cheenta students have been successful for Indian Statistical Institute's B.Stat Entrance and Chennai Mathematical Institute's B.Sc. Math Entrance. They ranked within the first 200 in the entire country in these entrances. Most of these students attended the problem solving workshops regularly, which happen 5 days every week. CMI B.Sc. Math Entrance […]

Read More
8 Cheenta students cracked the Regional Math Olympiad 2025 

8 Cheenta students cracked the Regional Math Olympiad 2025 

December 26, 2025

In 2025, 8 students from Cheenta Academy cracked the prestigious Regional Math Olympiad. In this post, we will share some of their success stories and learning strategies. The Regional Mathematics Olympiad (RMO) and the Indian National Mathematics Olympiad (INMO) are two most important mathematics contests in India.These two contests are for the students who are […]

Read More
Cheenta Students Shine at IOQM 2025

Cheenta Students Shine at IOQM 2025

October 26, 2025

Cheenta Academy proudly celebrates the success of 27 current and former students who qualified for the Indian Olympiad Qualifier in Mathematics (IOQM) 2025, advancing to the next stage — RMO. This accomplishment highlights their perseverance and Cheenta’s ongoing mission to nurture mathematical excellence and research-oriented learning.

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2010 - 2025, Cheenta Academy. All rights reserved.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram